Basisexamen inburgering buitenland


Komt u voor langere tijd naar Nederland, dan moet u voor uw komst al basiskennis hebben van de Nederlandse taal en de samenleving. Het basisexamen inburgering in het buitenland toetst deze kennis. U kunt dit examen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat maken. Als u slaagt, kunt u in aanmerking komen voor een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). Dit is een speciaal visum dat u nodig heeft om Nederland binnen te komen.






Basisexamen afleggen: op ambassade of consulaat

U legt het basisexamen inburgering in het buitenland af op een Nederlandse ambassade of consulaat. Dat kan in:
uw land van herkomst. Kunt u daar geen examen doen, dan kunt u mogelijk terecht bij een Nederlandse ambassade of consulaat in een buurland;
een land waar u als inburgeraar langer dan 3 maanden mag verblijven.
Aanmelden basisexamen



Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

De aanmelding voor het basisexamen inburgering in het buitenland gaat via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U kunt zich aanmelden voor het basisexamen inburgering buitenland op de website Naarnederland.nl.
Zelfstudiepakket ‘Naar Nederland’

U kunt zich voorbereiden op het basisexamen inburgering met het zelfstudiepakket 'Naar Nederland'. Dit is verkrijgbaar in 18 talen.
Hoe lang is de uitslag geldig?

Bent u voor alle onderdelen van het basisexamen geslaagd? Dan heeft u een jaar de tijd om de mvv aan te vragen.
Aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf (mvv)

Nederland kan uw mvv-aanvraag afwijzen als u zakt voor het basisexamen. Als u slaagt is de uitslag 1 jaar geldig. Nadat u dit basisexamen heeft behaald, moet u dus binnen 1 jaar een mvv-aanvraag indienen.

U vraagt de mvv na het examen aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat van het land waar u vandaan komt.
Basisexamen verzetten mag 1 keer

Een afspraak met een ambassade voor het basisexamen inburgering mag u in principe 1 keer verzetten. Hiervoor neemt u contact op met de ambassade waar u de afspraak heeft gemaakt.
Examengeld terug krijgen

Het is verstandig om binnen 6 maanden na betaling examen te doen. Ziet u af van het examen of kunt u het examen niet binnen 6 maanden afleggen? Dan kunt u het geld dat u heeft betaald voor het basisexamen terugvragen. Er worden wel administratiekosten ingehouden. Neem hiervoor contact op met Informatie Rijksoverheid.
Afspraak voor examen afzeggen

Wilt u een afspraak voor een examen afzeggen? Dan moet u dit minimaal 24 uur van tevoren doen bij de ambassade. Doet u dit niet, dan krijgt u geen geld terug en vervalt het examen. U moet zich dan opnieuw aanmelden en opnieuw betalen.

Bron: Rijksoverheid



Mogelijkheden vrijstelling basisexamen inburgering buitenland worden veranderd

Het Hof van Justitie heeft op 9 juli 2015 een oordeel gegeven over het inburgeringsexamen dat vreemdelingen in het buitenland bij de ambassade moeten maken.

Het Hof acht het inburgeringsexamen op zichzelf toelaatbaar, maar heeft kritiek op twee onderdelen:
de kosten van het examen
de bijzondere individuele omstandigheden (zoals leeftijd, opleidingsniveau, financiƫle situatie of gezondheidstoestand) die tot ontheffing van de inburgeringsplicht zouden moeten kunnen leiden.



Ontheffing van de inburgeringsplicht

Nu vindt ontheffing van de inburgeringsplicht alleen plaats indien er sprake is van een combinatie van zeer bijzondere individuele omstandigheden die ertoe leidt dat het betrokken gezinslid blijvend niet in staat is om dat examen met goed gevolg af te leggen. Dat is naar het oordeel van het Hof te streng: ontheffing moet plaats kunnen vinden in alle situaties waarin de handhaving van de verplichting om het inburgeringsexamen met goed gevolg af te leggen de gezinshereniging onmogelijk of uiterst moeilijk maakt. Daarbij moeten alle relevante individuele omstandigheden in acht worden genomen.


Kosten inburgering te hoog

Het Hof acht daarnaast de kosten van de voorbereiding op en van het examen zelf te hoog. Daarbij wordt mede in aanmerking genomen dat de kosten voor het examen door alle gezinsleden apart moeten worden betaald. Daarnaast zijn ook de reiskosten relevant voor het reizen naar de dichtstbijzijnde Nederlandse diplomatieke post.



Wie moeten het basisexamen inburgering afleggen?

Mensen uit de volgende landen hebben geen MVV nodig en hoeven dus geen basisexamen inburgering af te leggen:
Alle landen van de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER);
Zwitserland;
Monaco;
Australiƫ;
Canada;
Japan;
Nieuw Zeeland;
Verenigde Staten;
Zuid-Korea.
Vrijstelling basisexamen inburgering

Voor onderstaande gevallen geldt een vrijstelling van het basisexamen inburgering. Deze mensen hoeven dus geen basisexamen inburgering af te leggen:
Surinaamse mensen die Nederlands onderwijs hebben gevolgd:
Mensen met de Surinaamse nationaliteit die minimaal lager onderwijs in de Nederlandse taal hebben gevolgd in Suriname of Nederland. Hiervan is een schriftelijk bewijs nodig dat is afgegeven en gelegaliseerd door het Surinaamse ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling.
Tijdelijk naar Nederland:
Mensen die slechts tijdelijk naar Nederland willen komen, zoals studenten, au pairs en arbeidsmigranten vallen niet onder de inburgeringsplicht.
Nederlandse nationaliteit en buiten Nederland geboren:
De Wet inburgering in het buitenland geldt niet voor mensen met de Nederlandse nationaliteit die buiten Nederland zijn geboren.
Asielmigranten:
Om een verblijfsvergunning asiel te krijgen is geen MVV nodig. Dit geldt ook voor echtgenoten, partners en kinderen van asielmigranten die naar Nederland komen voor gezinshereniging. Asielzoekers moeten wel het inburgeringstraject in Nederland volgen.
Vrijstelling aantonen



Denkt u dat u vrijgesteld bent van het basisexamen inburgering, dan kunt u dit controleren via de Klantdienstwijzer op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Bent u vrijgesteld, dan moet u dit aantonen bij het indienen van een MVV-aanvraag bij de Nederlandse ambassade of consulaat-generaal in het buitenland. De ambassade stuurt de MVV-aanvraag met uw motivatie naar de IND. De IND stelt vervolgens vast of u wel of niet bent vrijgesteld van het basisexamen inburgering.